Vraag & Antwoord

Bekijk de diverse vragen en antwoorden of stel uw vraag via het reactieformulier.

Gemiddeld zal de toepassing voor wenkbrauwen 1 tot  3  jaar te zien zijn. In de loop van de tijd zal het vervagen.

Kiest u voor de hairstrokes/haartjes techniek, moet u rekening houden dat u de wenkbrauwen met 1 jaar weer moet laten opfrissen om de strokes weer goed te laten zien. (Dit opfrissen wordt voor een speciaal tarief voor de vaste klanten van Instituut de Zwaan gedaan.) ( Retouche/Opfrisbehandeling).

Veel zonlicht (ook zonnebanken) versnelt dit proces. Gebruik dan altijd een sunblock met hoge factor 30+. 

Ook hangt het af van het huidtype, leeftijd en in welke conditie de huid is en hoe u er zelf mee omgaat.

Belangrijk is ook welke kleur er bij de behandeling gebruikt is. Alhoewel alle pigmentkleuren in de loop van de tijd zullen veranderen.Daarom is het aan te raden om geregeld een retouch/opfrisbehandeling te laten doen.

Voor de Eyeliners zal de ook kleur altijd weer afnemen en kan de kleur nooit zo donker blijven als net na de behandeling, het wordt altijd lichter na 1 week.  Voor eyeliners  is de opfrisbehandeling pas na 1 tot 3 jaar.

Wanneer u weer de neiging krijgt om te gaan bijtekenen, is het weer tijd om een afspraak te maken voor een Touch Up/Opfris of Retouch behandeling.  ( 1 behandeling).

De meeste clienten laten jaarlijks hun wenkbrauwen even nakijken of een retouche nodig is. Zo blijft de vorm en kleur het mooiste, vooral voor de wenkbrauwen met hairstrokes/haartjestechniek is dit heel belangrijk.  

Eenmaal klant bij  Instituut de Zwaan altijd de voordelen van de bijwerkingen voor alle PMU behandelingen en natuurlijk de service!

 

[widget_page_subpages_15]

Ik heb elders een permanente make-up ondergaan, maar durf daar niet meer naartoe te gaan omdat het zo'n pijn deed, hoe is dat bij jullie?

De behandeling is niet geheel pijnloos, daarom is het verstandig om een EMLA verdovingscreme op recept aan te vragen bij uw huisarts. Ook is het verplicht voor u als client,( als u verdoofd wilt worden) om dit via de huisarts te doen, omdat alle permanente make-up studio's in Nederland, niet meer in bezit mogen zijn van enige vorm van "eigen" verdoving.  De GGD heeft toestemming gegeven voor de EMLA verdovingscreme en deze werkt, mits op tijd aangebracht voldoende. Een permanente make-up behandeling hoeft geen pijn te doen, mits daar de tijd voor genomen wordt, wat betreft de verdoving.

Een verdoving is toch wel voor u als voor mij zeer prettig om mooie resultaten te krijgen, dus lees  a.u.b. onderstaande adviezen en haal de Emla verdovingscreme even bij uw huisarts.

Lees onderstaande adviezen.

Omdat verdoven een medische handeling betreft, mogen wij volgens de richtlijnen van de GGD niet meer in het bezit zijn van enige vorm van "eigen" verdoving en moet de verdoving via de huisarts gaan. ( Richtlijnen juni 2007- GGD vergunning ), omdat een verdoving een geneesmiddel is. 

Ga dan even naar uw huisarts en vertel dat u Permanent make-up of een cosmetische pigmentatie wilt laten aanbrengen en vraag uw arts om een EMLA verdovingscreme. Uw arts kan u de EMLA verdovingscreme persoonlijk uitschrijven, waarvan u 3 behandelingen gebruik kan maken.Deze verdoving neemt u ook mee naar de studio.

Voor wenkbrauwen en lippen brengt u zelf de creme minimaal 60 minuten voor de behandeling op. Gewoon over uw getekende wenkbrauwen. Niet inwrijven, maar dik opbrengen en laten intrekken. ( de bijgeleverde pleisters hoeft u niet aan te brengen). De huid kan een beetje wit of juist iets rood worden door de creme. Dit zal na 1 a 2 uur weer vanzelf verdwijnen. 

Ooglijnen niet zelf opbrengen, wel  de EMLA creme meenemen en dit wordt in de studio opgebracht.

[widget_page_subpages_15]

De pigmenten, welke ik in mijn studio gebruik, zijn zeer goed getest en onderzocht op allergieën. Ik beoefen al sinds 1996 deze specialisatie, maar heb nog geen allergische reactie meegemaakt op de pigmenten.

De pigmenten zijn kleurecht en blijven mooi van kleur.De pigmenten en alle toebehoren voor Permanente make-up komen bij Ecuri Cosmetics, Capelle a/d/ Ijssel vandaan en met Hulscher Academie pigmenten Almere.

Ik werk met naaldmodules, die ik eenmalig gebruik. Na gebruik worden de complete modules weggegooid, dus u hoeft nooit bang te zijn dat u behandeld wordt met een naald van een ander. 

Het is natuurlijk heel belangrijk hoe uzelf met de nazorg omgaat. U krijgt een formulier mee waarop vermeld staat hoe u in de 1e week na de behandeling met de PMU om moet gaan. Gaat u toch gewoon uw haren wassen, naar de sauna, zonnebank etc. of gebruikt u foundation na de gedane behandeling, of gebruikt u toch gewoon mascara na een oogbehandeling in de 1e week, dan is het niet zo raar dat er complicaties kunnen optreden. Het is heel belangrijk dat u de nazorg heel serieus neemt, dan zal het ook goed gaan.

                                          

Ik werk en geef veel zorg en aandacht aan zeer hygiënisch werken.

Natuurlijk zijn wij in het bezit van de vergunning voor veilig en hygienisch werken van de GGD.
 

[widget_page_subpages_15]

Nee, dat hoeft echt niet. U hoeft ook geen extra vrije dagen te plannen na een behandeling.U kunt u gewoon weer onder de mensen begeven en wat u dan merkt is, dat u heel veel complimentjes krijgt, het enige is dat hetgeen u heeft laten behandelen er wat donkerder uitziet dan 1 week later. U kunt gewoon de volgende of dezelfde dag weer aan het werk of andere bezigheden oppakken.

De behandeling veroorzaakt in de meeste gevallen geen zwellingen of ontstekingen. Wenkbrauwen eigenlijk nooit, soms kan een oogbehandeling zwellingen geven, maar dit is ook meestal met 1 of 2 dagen weer in orde.

Voor de oogbehandelingen is het raadzaam om een bril mee te nemen omdat u 1 dag geen lenzen in mag.

Permanente make-up is een serieuse zaak dus de nazorg komt heel precies! 

Zijn er wel complicaties opgetreden zoals : extreme roodheid, zwellingen, bloedingen, kleurverandering van de wond of pijn neem dan altijd contact op met uw huisarts.

Bovenstaande complicaties kunnen ontstaan wanneer u niet zorgvuldig omgaat met het behandelde gebied, daarom is het heel belangrijk de nazorginstrukties die u altijd meekrijgt nauwkeurig op te volgen. 

 • Onderstaande foto's zijn direct na de behandelingen genomen.

   

[widget_page_subpages_15]

Ja , van jong tot oud wordt permanente make-up toegepast.Voor de minimale leeftijd wordt 16 jaar aangehouden.

Wij houden ons strikt aan de leeftijd 16 jaar of ouder!

[widget_page_subpages_15]

Met Permanente make-up wordt er met hele fijne naaldjes in de huidlaag geprikt met een kleurpigment.  Omdat de naaldjes heel snel op en neer bewegen zal er steeds iets van het pigment in de huid achterblijven. Dit prikken gebeurt in de bovenste laag van de lederhuid.
Het is dus vrij oppervlakkig, zodat dit ook op den duur weer zal vervagen. Dit vervagen gaat heel geleidelijk, omdat de huid steeds nieuwe cellen aan blijft maken en zonlicht, zonnebank etc. heeft natuurlijk ook veel invloed.
Leeftijd speelt natuurlijk ook een grote rol, bij een jonge huid zal het sneller vervagen dan bij een oudere huid.

De kleur zal in de loop van de tijd afnemen en is de naam Permanent soms een beetje verwarrend, cosmetische pigmentatie zou een betere benaming zijn.
Er worden ook diverse technieken toegepast, om de behandeling mooi en zo natuurlijk mogelijk te maken. 

Permanente make-up mag niet opvallen, maar is natuurlijk mooi en past bij uw gezicht, vooral wanneer er de hairstrokes/haartjes techniek voor de wenkbrauwen wordt toegepast. 

Het is niet zo dat u helemaal geen haartjes meer hoeft te hebben in de wenkbrauwen om permanente make-up toe te passen. Altijd wanneer u een potlood gebruikt om bij te tekenen kan u een Permanente make-up behandeling ondergaan. Dus ook een mooie ondersteuning met een goede correctie van uw natuurlijke wenkbrauwen is mogelijk. Dit wordt ook veel toegepast. 

Met Permanente make-up kan ook heel mooi uw vorm weer in model gebracht worden. Dit geld ook voor de ogen en de lippen. 

U komt na maximaal  6 weken weer terug voor de controle-behandeling, alle pigment dat in die voorgaande weken verdwenen is, wordt dan ook helemaal bijgewerkt. Met een controlebehandeling kan er nog heel veel, de kleur kan donkerder, het model kan breder, langer etc, ik luister naar uw wensen en probeer daar zoveel mogelijk aan te voldoen.

Probeer er altijd rekening mee te houden dat permanente make-up (bijna) nooit in 1 behandeling klaar kan zijn, u krijgt het mooiste resultaat wanneer wij dit samen opbouwen in 2 a 3 behandelingen.

                 
  voor                                                na 1  behandeling genezen                       

[widget_page_subpages_15]

 • Voor de Permanente make-up behandelingen neem ik alle tijd , want Permanente make-up doet u niet in een opwelling, daar denkt u goed over na en ik denk met u mee, hoe u het graag wilt. Voor de 1e behandeling voor wenkbrauwen / dubbele eyeliners/lippen reserveer ik 1 - 1½ uur, inclusief een intakegesprek. Voor nabehandelingen reserveer ik 30 -45 minuten.
 • Ik wil graag dat u zeker weet dat u een behandeling wilt en het vertrouwen in mijn handen legt, weet u het na een gesprek nog steeds niet zeker, dan adviseer meestal om toch even te wachten met de behandeling. U moet er ook voor de volle 100% achter staan om de permanente make-up behandeling zo mooi mogelijk te krijgen.
 • Ik zal u bij de 1e behandeling precies uitleggen wat ik ga doen en zal alle vragen beantwoorden, schrijf het voor uzelf op en onthoud altijd, domme vragen bestaan niet!
 • Wanneer u een behandeling heeft afgesproken, gebruikt u  24 uur van te voren geen alcohol/asperine. Paracetamol mag wel. Gebruikt u bloedverdunners, overleg dit dan vooraf even met uw huisarts.
 • Voor de verdoving kunt u bij de huisarts om een EMLA verdovingscreme vragen en deze 60 minuten van te voren aan brengen op de wenkbrauwen en lippen. Voor de oogbehandelingen moet u de verdovingszalf meenemen naar de studio en de creme wordt daar opgebracht, dit mag u niet zelf doen. 
 • Ook worden er diverse medische vragen gesteld via de pigmentatieverklaring die u moet invullen en ondertekenen voordat de behandeling begint.  
 • Er wordt altijd een foto voor en na gemaakt en toestemming gevraagd om op de website te staan. 
 • Dan word de kleur gekozen die het best bij u past, qua huidtype, haarkleur etc.
 • De wenkbrauwen/ lippen worden voorgetekent en bekijken we samen of het geheel bij u past.  
 • Daarna gaan we beginnen met de permanente make-up behandeling. Alles gaat samen in overleg.
 • Na een week zal de goede kleur tevoorschijn komen. Net na de behandeling zal de kleur altijd iets donkerder zijn dan een week later.Twee weken na de behandeling kan er nog veel veranderen in de huid.
 • Soms kan er erg veel pigment verdwijnen na 1 week, schrik hier alstublieft niet van, dat wordt allemaal weer bijgewerkt met de afgesproken nabehandelingen, in die tussentijd mag u het (na 1 week) bijtekenen met een potloodje. 
 • Als de 1e behandeling klaar is krijgt u de nabehandelingscreme mee om thuis te gebruiken met de nazorginstrukties en wordt er een vervolgafspraak gemaakt voor de controlebehandelingen.  
 • Bij de controle/ nabehandelingen, meestal na zes weken,  controleer ik de kleur en de vorm en pas ik eventueel correcties toe.
 • Wanneer het gaat genezen, kan het zijn dat u op de vierde tot zesde dag lichte en donkere stukjes in de huid ziet, dit is normaal. Dit proces voltrekt zich meestal binnen 1 week.
 • Stukjes die eruit gegaan zijn worden tijdens de afgesproken nabehandelingen weer helemaal bijgewerkt, ook de kleur die soms te licht is geworden, met de 2e behandeling kan ik pas goed zien hoe de huid op de pigmenten reageert en daar de verdere behandeling op aan passen.
 • Hairstrokes is een hele mooie natuurlijke techniek, waarbij u zich heel snel ""eigen"" mee voelt, valt ook niet eens echt op, behalve dat de mensen zeggen, dat zij iets zien, maar weten soms niet eens ""wat"". Dat is mooie permanente make-up, het moet niet opvallen, maar natuurlijk zijn en bij uw persoon passen. Na de 1e behandeling kunt u rustig uw afspraken maken en doen wat u altijd doet.( Natuurlijk wel de nazorginstructies opvolgen, wat wel heel belangrijk is).

 

 

 

[widget_page_subpages_15]

Een retouche/ opfris behandeling is een bijwerking van uw Permanente make-up na 1 tot 2 jaar. Soms iets eerder, dat hangt af van de kleur wat er gebruikt is, of hoe u er zelf mee om gaat. Voor de hairstrokes techniek ( wenkbrauwen ) is gemiddeld een bijwerking binnen 1 jaar - 1½ jaar nodig.Wanneer u altijd uw wenkbrauwen duidelijk aanwezig wilt zal het soms al na een half jaar zijn, dat is per persoon verschillend en hoe uw huid op de permanente make-up reageert.

Voor eyeliners/ lipliners soms pas na 2 tot 4 jaar.

Voor de vaste clienten is er een voordelig tarief om dit  bij te laten werken.

De meeste cliënten laten het jaarlijks even checken of een retouche/ opfris nodig is.( wenkbrauwen). 

Zo houdt u uw permanente make-up mooi, qua vorm en kleur en voelt u zich zeker dat het er goed uit ziet. 

Een retouche/ opfris/ touch-up  bestaat uit 1 behandeling en duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. 

Denkt u ook voor deze behandeling even aan de verdoving? Ga dan even naar uw huisarts voor de EMLA verdovingscreme.Zie Vraag & Antwoord.

               

                        Voor de retouch                          Na de retouch

                                         

[widget_page_subpages_15]

Onderstaande punten gelden voor de 1e week na de behandeling.

 • De behandelde plaatsen mogen niet in zon of zonnebank, sauna, gedurende 1 week .
 • Veel zonnebanken, zon etc. zal de PMU alleen maar sneller vervagen, dus dit zo min mogelijk doen en dan ook altijd een goede sunblock 30+ - 50+ gebruiken.
 • Dit geld natuurlijk ook voor de nabehandelingen!
 • Geen watercontact gedurende  3 dagen ( dus niet de haren wassen), douchen mag wel.
 • Ook niet schoonmaken met reinigingsmilk, gel of wat dan ook.
 • Niet zwemmen  gedurende 1 week, geen saunabezoek, zonnebank etc. 
 • Geen make-up gebruiken op de behandelde plaatsen gedurende 1 week.
  Ook geen mascara bij de ogen ( heel belangrijk) Koop altijd een nieuwe mascararoller wanneer u ooglijnen heeft laten plaatsen vanwege de bacterien die altijd in een mascararoller aanwezig zijn. Gemiddeld zal een mascararoller drie maanden ""schoon"" blijven.
 • Het niet gebruiken van mascara zal niet eens opvallen, omdat u nu die mooie ooglijnen heeft.
 • Niet krabben of pulken, want u haalt het pigment eruit.
 • Zoveel mogelijk schoon houden, zodat er geen vuil binnen kan dringen. Het is een klein schaafwondje en moet u het ook zo behandelen. Wanneer u dit zorgvuldig zal doen, zullen er ook weinig complicaties ontstaan.
 • De crème die u meekrijgt,( witte vaseline) de 1e drie dagen (1 a 2x per dag) zorgvuldig opbrengen op de behandelde plaats, met een schoon wattenstaafje.
 • De crème zorgt ervoor dat de huid zacht gehouden wordt en er weinig of geen korstvorming ontstaat.  
 • Zijn er complicaties opgetreden zoals: extreme roodheid, zwellingen, bloedingen, pussen, kleurverandering van de wond of pijn, neem dan altijd contact op met uw huisarts. Deze complicaties kunnen ontstaan, wanneer u niet zorgvuldig en hygienisch omgaat met het behandelde gebied, daarom is het belangrijk de nazorginstrukties, welke u altijd mee naar huis krijgt nauwkeurig op te volgen.
 • Slaapt u op uw buik, probeer dit dan de eerste drie dagen niet te doen, omdat u constant s' nachts schuurt over uw permanente make up en dit ten koste gaat van uw behandeling. Ervaring is dat er veel kleur en stukjes uitgaan.
 • Bij een behandeling voor de lippen, de 1e 24 uur oppassen met drinken en eten. Gebruik een rietje, de nabehandelingscreme heel goed gebruiken en zorg dat er geen vuil kan binnendringen.
 • Over het algemeen zijn alle reacties heel positief en gebeuren er eigenlijk geen ""rarë"" dingen, wel moet de nazorg goed in acht worden genomen en wanneer u dat doet zullen er weinig problemen ontstaan.

[widget_page_subpages_15]

Paula de Zwaan is in 1996 begonnen met  de specialisatie Permanente make-up. Zij heeft hiermee de primeur in deze regio en heeft inmiddels  zeer veel ervaring opgedaan. De studio is helemaal gespecialiseerd in Permanente make-up behandelingen, zowel wenkbrauwen, ogen en lippen.

Paula de Zwaan is gediplomeerd visagiste / gediplomeerd schoonheidsspecialiste / gediplomeerd voor de specialisatie Permanent make-up. Deze specialisatie heeft zij behaald bij de Stivas te Den Haag.

Paula de Zwaan heeft zich helemaal gespecialiseerd in Permanente make-up en heeft van haar passie haar vak gemaakt. Clienten komen uit heel Nederland naar de studio toe, vandaar ook de ontstane wachttijd voor deze behandelingen.

[widget_page_subpages_15]

Bij Instituut de Zwaan wordt er met de meest moderne pigmentatiepennen ( handstukken) gewerkt voor permanente make-up. Er is keuze uit twee soorten, allebei zeer modern en goedgekeurd in alle opzichten.

Hiermee kan zeer veilig en mooi worden behandeld.

De behandelingen zijn veel minder pijnlijk, het pigment pakt ook veel beter dus de behandelingen gaan veel sneller.

De module met naald wordt na gebruik in zijn geheel weggegooid, zodat deze nooit gebruikt wordt voor een andere cliënt.

Veiligheid boven alles.

                    

[widget_page_subpages_15]

 • De eerste behandeling van uw wenkbrauwen zal  1  tot 1 1/2 uur in beslag nemen.
 • Kom bij de 1e afspraak met de wenkbrauwen zoals u die altijd tekent en neem uw wenkbrauw potloodje even mee.
 • Doe de EMLA verdovingscreme 60 minuten van te voren over de getekende wenkbrauwen op. Deze moet u op recept halen bij de huisarts.Herhaal dit nogmaals na 30 minuten.
 • Eerst zal er voor de behandeling een intakegesprek plaats vinden en een pigmentatieformulier ingevuld worden. Een aparte intake is niet nodig, vooral niet wanneer u van ver komt. De website bevat al zoveel informatie dat dit niet nodig is.  
 • Wanneer we de behandeling gaan starten maak ik een foto voor en na de behandeling.
 • Ik ga de kleur bepalen die het beste bij u past, qua haar, huid, type.
 • Dan zal ik het model voortekenen, kijk ik naar uw gezicht, kleur haar, huidtype en geef evt. adviezen en luister natuurlijk naar uw wensen.
 • Let wel: de natuurlijke haartjes laat ik gewoon in de wenkbrauwen staan, deze haal ik niet weg, behalve de haartjes die niet in het model horen. De haartjes die u nog heeft in wenkbrauwen, laat deze a.u.b. zitten en nooit voor een behandeling zelf weghalen! 
 • Daarna worden de wenkbrauwen gepigmenteerd in de juiste kleur en vorm die helemaal bij u past. De kleur van de wenkbrauwen wordt pas duidelijk na 1 week. De eerste week is de kleur altijd iets donkerder. Wanneer de kleur na de genezing te licht is geworden, wordt deze altijd aangepast met de 2e behandeling. Het kan altijd iets donkerder met de controle-behandeling, net zoals het aanpassen van het model van de wenkbrauwen.
 • Met de controle-behandeling kunnen heel veel oneffenheden weer gecorrigeerd worden. De kleur kan aangepast worden, het model, langer of breder etc.  Vertrouw daarop. Het zal allemaal goed komen.
 • Soms moet u tussen deze behandelingen door, nog even iets bijtekenen met een potloodje, ( na de genezing 5-7 dagen), omdat er veel pigment uit de huid kan verdwijnen.
 • Na 1 tot 3 weken ziet u de juiste kleur.
 • De nabehandelingen duren ongeveer 30 minuten.
 • Uw permanente make-up moet opgebouwd worden, qua kleur en vorm, dan krijgt u het mooiste effect en heeft u er ook heel lang plezier van.

 

 •  Bij deze client is de hairstroke techniek toegepast, wat een heel natuurlijk resultaat geeft. 
 •  De haartjes waren heel licht en bijna niet meer zichtbaar. 
 •  De rechterfoto is nadat het volledig genezen na 3 behandelingen en geeft een zeer natuurlijk resultaat.

[widget_page_subpages_15]

Hoe lang duurt een eyeliners behandeling?

Ondereyeliners gemiddeld 30 - 45 minuten. U heeft altijd 1 of 2 nabehandelingen nodig om het gewenste resultaat te krijgen. 

Boveneyeliners gemiddeld 45 minuten. U heeft altijd 1 of 2 nabehandelingen nodig om het gewenste resultaat te krijgen.

Boven + ondereyeliners 1 uur. Nabehandelingen zijn altijd nodig voor het mooiste resultaat! Maak er ook gebruik van !

Bij een behandeling is het fijn als u komt zonder mascara op de wimpers, u mag wel de lijn tekenen zoals u gewend bent, zodat ik kan zien hoe u het zelf tekent.

U mag kiezen uit een heel dun lijntje tussen de wimpers of een iets dikkere eyeliner, dat wordt allemaal met u besproken tijdens het intakegesprek wat altijd vooraf een behandeling plaats vind.

U mag de volgende dag uw lenzen weer in, dus na de behandeling is het verstandig om uw bril mee te nemen.

De huid wordt heel goed gespannen en u hoeft de ogen niet open te houden. Bij veel tranen van de ogen kan het zijn dat ik u vraag om de ogen te openen, maar door een speciale techniek en het vasthouden van het oog kan ik een supermooie ooglijn bij u maken.

Soms is de huid een beetje gezwollen, wanneer u veel trilt en traant, dan ziet het eruit alsof u veel gehuilt heeft. Het zal dan ook herstellen in 1 a 2 dagen in het ergste geval. Meestal gaat het na een paar uurtjes al veel beter en zult u er weinig van meer merken. Is de ooghuid erg gezwollen, gebruik dan een ice-pad gewikkeld in een tissue,die u regelmatig even voorzichtig op de ogen drukt.

 • EMLA verdoving niet zelf aanbrengen op de ogen, deze wel meenemen en dit wordt in de studio gedaan!

De kleuren van de pigmenten worden altijd na 1 week lichter. Zowel voor Wenkbrauwen, Eyeliners en Lippen.

                           

   Onder eyeliners                      Boven eyeliners                     Onder + boven eyeliners

[widget_page_subpages_15]

 • Een lipliner moet eerst getekend en gemodelleerd worden,
  gemiddeld is het voor de 1e behandeling 1 - 1/2  uur.
 • De kleur word altijd na 1 week lichter. 
 • Controlebehandeling is gemiddeld 30 - 45 minuten na 6 weken.
 • Met een lipliner kunnen ook uw lippen weer een voller en mooier aanzien krijgen!Vooral met een mooie uitgeschaduwde lipliner, net even iets natuurlijker en mooier.
 • Even een lipgloss eroverheen en uw lippen zien er tip top uit!
 • Een lipliner maakt uw contour weer mooi strak.
 • Voor de behandeling: Breng de EMLA verdovingscreme 60 minuten voor aanvang behandeling alvast  zelf aan.
 • Heeft u last van koortsuitslag, dan is er een risico, vaak komt het virus na 3 dagen na de behandeling tevoorschijn en gaat er veel van het ingebrachte pigment uit of kan het verkleuren en valt het resultaat tegen.
 • Wilt u ondanks vele uitbraken van het virus toch uw lippen laten behandelen, ga dan even langs bij de huisarts en vraag medicijnen die dit virus kunnen onderdrukken.Een middel om dit tegen te gaan is Zelitrex. Deze tabletten moeten een aantal dagen voor de behandeling ingenomen worden en ook een aantal dagen na de behandeling. Uw huisarts kan u hier alles over vertellen. Deze medicijnen helpen u en mij om een mooi resultaat te verkrijgen.

                        

                  voor                              lipliner                            lipliner uitgeschaduwd

[widget_page_subpages_15]

 • Voor u die gebruik maakt van potloden om bij te tekenen.
 • Voor u die zich weinig tijd gunt om zich op te maken.
 • Vrouwen die verlost willen zijn van het dagelijkse opmaken.
 • Als u moeite heeft om uzelf op te maken.
 • Voor u die een bril of contactlenzen draagt.                                          
 • Personen met Alopecia.
 • Personen met TTM. 
 • Voor u die veel aan sport doet, saunabezoek, zwemmen etc.
 • Voor u die veel transpireert en steeds die wenkbrauwen weer wegveegt. 
 • Iedereen die allergisch is voor normale make-up
 • Voor u die graag een correctie wilt van de wenkbrauwen, ogen of lippen.
 • Voor u die er goed en fris uit wilt zien op een hele natuurlijke manier. 
 • Voor u die teveel geepileerd heeft in de afgelopen jaren en de wenkbrauwhaartjes zijn verdwenen.
 • Bij littekentjes in de wenkbrauwen of de lippen.
 • Voor u die nu de kans krijgt om echt een mooi model in de wenkbrauwen te krijgen!
 • Voor iedereen van 16 jaar en ouder.( clienten tussen de 12 en 16 jaar komen NIET in aanmerking voor een permanente make-up behandeling, ook niet als ze begeleid worden door hun wettige vertegenwoordiger.)
 • Voor u, die net dat beetje meer accent willen hebben op wenkbrauwen, ogen, lippen, op een hele natuurlijke en vooral een mooie natuurlijke manier.
 • Gewoon voor u/jou, die nu eens voor een tijd niet meer hoeft bij te tekenen en niet meer aan de wenkbrauwen hoeft te denken, want met permanente make-up blijven ze gewoon zitten en kan u/je het even vergeten omdat het gewoon goed zit.
 • Let wel, dat Permanente make-up vergeleken moet worden met een dag make-up en niet met een avond make-up, zodat het altijd een verzorgde, natuurlijke make-up blijft.

[widget_page_subpages_15]

U bent van plan  Permanente Make-up te laten aanbrengen. De GGD vindt het van belang om u van tevoren te informeren over een aantal mogelijke risico's. 

Het aanbrengen van permanente make-up is een huiddoorborende behandeling. Door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat u besmet wordt met bloedoverdraagbare ziekten, zoals Hepatitus B en C. 

Voordat u permanente make-up laat aanbrengen wordt u gevraagd een toestemmingsformulier ( pigmentatieverklaring ) in te vullen.                     

In dit formulier staan o.a. een aantal vragen over uw gezondheid. Het invullen van dit formulier is voor uw eigen veiligheid. Het formulier blijft in het bezit van de behandelaar en wordt vertrouwelijk behandeld. Wanneer u een kopie hiervan wilt, is dat geen probleem, u mag een extra exemplaar meenemen.

Tijdens het aanbrengen van permanente make up worden met kleine naalden pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende vorm of afbeelding. 

De pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWWA).Het aanbrengen van permanente make-up moet zo hygienisch mogelijk gebeuren, d.w.z. steriele naalden die voor eenmalig gebruik geschikt zijn en worden niet met blote handen aangeraakt 

Pigmenten worden in speciale steriele cups gedaan en na de behandeling in het geheel weggegooid evenzo met alle tissues, wattenschijfjes, wattenstaafjes etc. 

De behandelaar draagt tijdens het aanbrengen van permanente make-up handschoenen en vervangt deze telkens wanneer zij iets anders aanraakt dan het apparaat waarmee u wordt behandeld, een tissue of uw huid. 

Na afloop wordt de permanente make up verzorgd en krijgt u een nazorginstructie mee naar huis.In deze instructie staat o.a. dat u bij klachten( hevige roodheid, extreme zwelling, pussen, wondvocht) contact moet opnemen met uw huisarts.Verder staat op dit formulier vermeld hoe u de permanente make up moet behandelen gedurende de eerste week. 

Voordat u de behandeling ondergaat worden de contra-indicaties met u doorgenomen, d.m.v. het pigmentatieformulier en worden alle vragen beantwoord. Na afloop van de behandeling wordt er een afspraak gemaakt voor de controlebehandelingen na 6 weken.

[widget_page_subpages_15]

Warenwetbesluit Hygienevoorschriften Permanente Make-up en Cosmetische Tatoeages: 

Op 1 juni 2007 is in Nederland het Warenwetbesluit tatoeeren en piercen van kracht geworden. 

Simpelweg komt het erop neer dat iedereen die tatoeert, permanente make-up aanbrengt, cosmetische tatouages aanbrengt, piercet of gaatjes prikt in kraakbeen van oren en neuzen met een piercinginstrument moet voldoen aan de eisen van dit besluit.

De vergunning wordt afgegeven door de GGD namens de minister van VWS. Zonder deze vergunning mogen geen van bovenstaande handelingen verricht worden.

Wij hebben als eerste bedrijf ( 2007 ) in deze regio de vergunning van de GGD ontvangen. 

De vergunning is nu drie jaar geldig en moet dan weer opnieuw aangevraagd worden. 

12 juli 2023 hebben wij weer een controle gehad in de studio en de inspecteur van de GGD heeft opnieuw weer de vergunning verleend  tot 8 augustus 2026.  

U kunt hier het volledige document bekijken over de Hygienevoorschriften.

                          www.ggdregionoordveluwe.nl 

[widget_page_subpages_15]

Een specialiste die echt serieus met haar vak bezig is volgt bijscholingen, heeft de modernste apparatuur en veilige ( gecontroleerde) pigmenten zonder gevaarlijke toevoegingen.

Is in het bezit van de GGD vergunning welke verplicht is sinds 1 juni 2007, zodat u zeker weet dat de studio aan alle verwachtingen voldoet qua hygiene en materialen. Instituut de Zwaan is natuurlijk ook in het bezit van deze vergunning van de GGD.  

Vraag altijd naar foto's van eigen werk, of kijk op de website naar voorbeelden en vraag of zij dit ook zelf hebben gedaan. Wanneer zij foto's tonen van collega's of alleen folders van leveranciers, vraagt u zichzelf dan af, waarom geen werk van zichzelf ondanks dat zij al diverse jaren in PMU bezig zijn? Helaas is het voor u zo dat u dit niet goed kan controleren, maar wanneer u zich een beetje orienteerd op Google komt u daar snel achter. 

Maak een afspraak bij een studio die dagelijks met deze specialisatie bezig is, dan weet u zeker dat u bij iemand komt die heel serieus met het vak Permanente Make-up bezig is en vooral iemand die jarenlange ervaring heeft.

En heel belangrijk: Ga niet op prijsvoordeeltjes af, heel vaak is in dit vak Goedkoop = Duurkoop! Zo is mijn ervaring van clienten die van andere studios komen om mijn advies te vragen en de resultaten niet vinden wat zij hadden verwacht en de vraag hebben of ik dit dan weer kan verbeteren of corrigeren.

[widget_page_subpages_15]

Wilt u een afspraak maken, dan graag even telefonisch contact opnemen. 0341-554193

Krijgt u het antwoordapparaat, spreek dan uw naam en telefoonnummer in, dan probeer ik u z.s.m. terug te bellen, anders even via de e-mail info@instituutdezwaan.nl u krijgt z.s.m. een berichtje terug.

[widget_page_subpages_15]

Omdat ik alle tijd wil geven aan de client waar ik op dat moment mee bezig ben en haar of hem niet wil storen omdat ik zonodig de telefoon moet aannemen.

Permanent  make up is een serieuze behandeling voor iedereen die dit ondergaat en daar wil ik en ook mijn client op dat moment niet in gestoord worden.

Het is soms vervelend voor mensen die mij op dat moment willen bereiken dat zij mij niet telefonisch kunnen benaderen, dan wil ik adviseren om te reageren via de mail info@instituutdezwaan.nl , ik lees de mail diverse malen per dag en zal z.s.m. antwoorden.

Op de maandag en de woensdag is de studio gesloten, u zal het antwoordapparaat krijgen. probeert u het dan even via de mail.

[widget_page_subpages_15]

Na 3 tot 6 dagen na de behandeling zal het ingebrachte pigment veel lichter worden.

Wanneer dit gebeurt zal dit er na een paar dagen een beetje raar uitzien, allemaal lichte en donkere stukjes. Wanneer u er met de vaseline overheengaat met een wattenstaafje zal het allemaal loslaten en ziet u de kleur die overblijft. Bij de een blijft er nog heel veel van de kleur zitten, bij een ander zal er veel verdwijnen en lijkt het of het soms een beetje ongelijk zit . Dit wordt weer opgelost met de afgesproken nabehandelingen. Tussen die behandelingen kunt u het iets bijtekenen met een potloodje als de huid weer is genezen.

na de behandeling              Na ongeveer 1 week

Soms is het na 1 behandeling al mooi, maar permanente make up moet opgebouwd worden en meestal heeft u echt 2 a 3 behandelingen nodig om er lang plezier van te hebben. Tussen de behandelingen moet 6 weken zitten.

Permanente make-up moet wel een dagmake-up zijn en geen avond make-up! U wilt niet wakker worden met vol opgemaakte lippen, wenkbrauwen en/of ooglijnen! Het moet mooi en natuurlijk zijn, zodat u zichzelf bent en blijft en weet dat u er goed uit ziet, zonder dat u er iets meer aan hoeft te doen!

[widget_page_subpages_15]

 • Nee, vaak niet, omdat er toch altijd enkele plekjes bijgewerkt moeten worden, laat u dus niet verleiden door mooie advertenties die u dit wel beloven!
 • Ik krijg heel vaak de vraag of het in 1 behandeling klaar kan zijn omdat clienten op vakantie willen of gaan en zij dit dan graag voor die tijd in orde willen hebben, omdat zij gehoord hebben bij salons elders in het land dat dat wel in 1 behandeling lukt? In 10% van de behandelingen zal dit lukken, maar in 90 % helaas niet! Pmu heeft tijd nodig in de meeste gevallen. Laat u zich niet verleiden door mooie verhalen, aanbiedingen etc.
 • Maak op tijd een afspraak zodat u het voor de vakantie in orde heeft!
 • Helaas moet ik u zeggen dat u er rekening mee moet houden dat permanente make-up echt in twee, drie behandelingen opgebouwd moet worden met tussenpozen van 6 weken om een heel mooi resultaat te krijgen. Soms gebeurt het wel dat het heel mooi pakt na 1 behandeling, qua pigment en model, maar dan moet echt alles meezitten, qua huidstructuur, levenswijze, nazorg etc, maar dan nog is het fijn dat er het een en ander even nog net iets bijgewerkt kan worden.
 • Vaak is het na 2 behandelingen al helemaal mooi, maar ik vind het fijn om een derde behandeling met u af te spreken om de puntjes op de i te zetten, ik merk ook dat de meeste clienten dit heel prettig vinden, dat als er nog een stukje ontbreekt of wanneer zij nog iets veranderd willen zij dit dan kunnen aangeven tijdens een derde behandeling. En een derde behandeling duurt ook meestal niet zo lang, maar u heeft wel het gevoel dat wat u mist aan uw permanente make-up net even bijgewerkt kan worden waar u zich aan ergert, zodat u er voorlopig niets meer aan hoeft te doen.
 • En nog een heel groot voordeel bij Instituut de Zwaan is dat, wanneer u eenmaal klant bent geworden u altijd profiteert van de prijzen voor de opfrisbehandelingen. Wij hanteren geen prijzen naar de tijd hoelang het geleden is, u wilt een opfrisbehandeling en bent altijd klant bij ons geweest, dan wordt deze prijs voor u berekent. Dus geen verrassingen achteraf omdat u eigenlijk een jaar langer tevreden was met uw permanente make-up. Dus is het na 1 jaar nog niet nodig, dan wacht u toch gewoon nog even, tot het moment dat u er wel aan toe bent. Voor de prijs hoeft u dit niet te laten. Eenmaal klant bij ons, altijd de voordelen.

[widget_page_subpages_15]

Een derde behandeling plan ik voor u om de puntjes op de i te zetten. Vaak zijn er nog een paar plekjes die u nog even bijgewerkt wilt hebben en dat vindt u toch heel prettig dat dit dan even gebeurt. U mag dit zien als een extra service wat bij de prijs inzit, omdat ik graag wil dat mijn clienten tevreden zijn.

Sommige clienten hebben genoeg aan twee behandelingen, anderen hebben echt drie behandelingen nodig, dat is per persoon verschillend. U moet er wel vanuit gaan dat een permanente make-up behandeling meestal niet in 1 behandeling klaar kan zijn.

Vaak is een derde behandeling niet eens meer nodig en ziet het er perfect uit. Wanneer dit zo is bel dan even op tijd af zodat ik uw afspraak voor iemand anders kan plannen en zie ik u terug voor de jaarlijkse retouche/opfrisbehandeling.

 

                                                       

[widget_page_subpages_15]

Emla verdovingscreme via de huisarts.

Even belangrijk om te weten en om te doen! Lees dit even voor u een behandeling ondergaat!

Wanneer u voor uzelf heeft beslist om permanente make up toe te gaan passen, is het fijn om hiervoor verdoofd te worden. Aangezien een verdoving een medische handeling en een geneesmiddel is, mogen wij ( alle permanente make-up studio's) volgens de normen van de GGD niet meer in het bezit zijn van enige vorm van verdoving. Daarom moet u dit aanvragen bij uw huisarts en deze verdovingscreme op naam meenemen naar de studio, waar de verdoving op de plek aangebracht wordt, waar de permanente make-up behandeling gewenst is.

De Emla verdovingscreme is een verdoving die (mits) op tijd aangebracht goede resultaten geeft. Voor een wenkbrauw en lipliner behandeling kunt u de Emla al 60 minuten voordat u in de studio bent al zelf aanbrengen.En nogmaals na een half uur herhalen. De huid kan enigzins een beetje wit of rood worden, dit is normaal. De bijgeleverde pleisters hoeven voor deze behandeling niet aangebracht te worden

Wanneer u een behandeling wilt voor de ooglijnen wordt de verdovingscreme door uw specialiste opgebracht in de studio, dus de Emla meenemen en wij brengen dit aan, dus dit niet zelf doen!

De specialiste mag wel verdoving aanbrengen, mits dit uitgeschreven is door een huisarts op naam en u deze meeneemt naar de studio. Wanneer de EMLA verdovingscreme op tijd wordt aangebracht is het een verdoving die goed werkt.

Bedankt voor uw begrip en medewerking!

[widget_page_subpages_15]

Wenkbrauwen:

Het ziet er al heel mooi uit na de 1e behandeling, het enige dat het wat donkerder lijkt dan 1 week later. Vergelijk het met wenkbrauwen die geverfd zijn ( alleen veel mooier)!  U hoeft er echt geen vakantie of extra vrije dagen voor te nemen. Door die mooie hairstrokes-techniek zijn uw wenkbrauwen na de 1e behandeling al heel mooi om te zien. De roodheid van de behandeling zal na 1 a 2 uur na de behandeling alweer helemaal weg zijn. Wanneer u heel goed de nazorginstructies opvolgt, zullen er absoluut geen problemen optreden. Kijkt u naar alle foto;s op de website, daar ziet u ook vele afbeeldingen van direct na een behandeling.

Eyeliners:

Mooie sprekende ogen, helaas kan met PMU de kleur nooit zo donker blijven als na 1 week. Altijd zal de PMU lichter worden. Met veel tranende ogen tijdens de behandeling zal het er uitzien alsof u veel heeft gehuild. Meestal zal dit de volgende dag alweer veel minder zijn. Bij het goed opvolgen van de nazorginstructies, zullen er geen problemen optreden. Dit geld ook voor de 2e of evt. de 3e nabehandeling. Bij de eyeliners kunnen er soms wel zwellingen optreden, waar u een paar dagen last van kan hebben, maar meestal is dit snel over. De nazorg is wel heel belangrijk, dus ligt ook voor een heel groot gedeelte bij uzelf, hoe u er zelf mee omgaat. Dus na een eyeliners behandeling, zolang het nog niet is genezen, geen mascara, enige vorm van make up o.i.d., zon, sauna,zwemmen etc, gedurende 1 week. Wanneer de huid weer goed is genezen, meestal na 1=2 weken mag u alles weer doen, zoals u gewend bent. En ook heel belangrijk: schaf een nieuwe mascararoller aan, na een oogbehandeling!

Nog Belangrijker = Heb geduld voor het resultaat bij de Eyeliners, het kan bijna niet in 1 behandeling het resultaat geven wat je verwacht, wel na 2 a 3  behandelingen, maar dan heb je ook wat, waar je jaren lang plezier van zal hebben.

Lippen:

Na een lipbehandeling zal het er zeker veel donkerder uitzien dan 1 week later. Maar ook hiervoor hoeft u echt geen vakantie of extra vrije dagen op te nemen. Ook hiermee kunt u eigenlijk direct na de behandeling meteen weer onder de mensen komen. Echter ook zoals bij wenkbrauwen en de eyeliners is het net zo belangrijk om de nazorg heel zorgvuldig na te leven. Ook bij de nabehandelingen die er zijn na 6 weken.

Onthoud altijd dat Permanente Make-up opgebouwd moet worden in minimaal 2 a 3 behandelingen, dan krijgt u de mooiste resultaten en daar wil ik samen met u aan werken.

[widget_page_subpages_15]

Heel vaak begrijpt men niet precies wat Hairstrokes/Haartjestechniek in de wenkbrauwen betekent. Ik zal u dit proberen uit te leggen.

De Hairstrokes/Haartjes techniek is een hele speciale techniek die een mooie en "natuurlijke look"geeft aan uw wenkbrauwen.

Er worden als het ware haartjes getekend in de huid met een kleurpigment tussen de bestaande haartjes in, zodat uw wenkbrauwen er "net" even wat mooier van vorm en kleur uitzien, maar toch ook heel natuurlijk.

Hairstrokes of Haartjestechniek heeft niets met haarimplantatie te maken, het is de hand en de kunst van de specialiste die dit toepast bij uw wenkbrauwen wat te maken heeft met ervaring en inzicht in deze techniek.

Iedereen kan streepjes maken op de huid, maar het gaat erom "Hoe" die streepjes / haartjes aangebracht worden en of deze bij de vorm, kleur, type e.d. passen. Hairstrokes mag nooit een "streperige" wenkbrauw zijn, maar moet natuurlijk overlopen in uw natuurlijke wenkbrauw en bij geen aanwezige haartjes moet het ook mooi en natuurlijk overkomen zodat u er zich gelukkig bij voelt.

Ook wanneer u helemaal geen haartjes meer heeft in de wenkbrauwen ( Alopecia), is deze techniek erg mooi om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te verkrijgen.

Met de Hairstrokes techniek voelt u zich eigenlijk meteen "eigen" met uw wenkbrauwen, behalve dat de kleur de 1e week iets donkerder zal zijn. Het voelt direct goed wannneer u in de spiegel kijkt na de behandeling. Het ziet er meteen mooi uit. Laat het doen door iemand die hier ervaring in heeft om verdrietige ervaringen te voorkomen en laat u niet verleiden door goedkope aanbiedingen, want meestal komt u dan weer bij een ""ervaren"" specialist terecht, die de gedane behandeling weer moet corrigeren. En bent u uiteindelijk weer veel duurder uit. Dat willen wij voorkomen...

[widget_page_subpages_15]

Wanneer u een chemokuur moet ondergaan en dat al de haartjes waarschijnlijk zullen verdwijnen in de komende tijd in de wenkbrauwen en evt. de wimpers, is het fijn wanneer u vooraf even langs kan komen om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

U mag mij altijd op de hoogte brengen van uw situatie en ik zal proberen om u altijd z.s.m. te helpen.

Voor mij is het prettig wanneer ik u nog kan zien wanneer alle wenkbrauwhaartjes nog aanwezig zijn en de behandeling hierop kan aanpassen. Wel is het verstandig om uw behandelend arts op de hoogte te stellen van de behandeling die u wilt ondergaan en hem/haar om raad te vragen.

[widget_page_subpages_15]

Nee, dat is niet echt nodig, omdat de website zoveel informatie bevat, dat u niet een aparte afspraak hoeft te maken voor een intakegesprek, vooral wanneer u van ver komt.

Wanneer u zeker weet dat u een behandeling wilt in een bepaald onderdeel, heb ik altijd vooraf een gesprek met u zodat wij alles kunnen bespreken. U mag dan ook alle vragen stellen en neem ik alle tijd voor u. Wilt u een aparte intake, dat mag natuurlijk altijd, ik zal ongeveer 15 minuten voor u reserveren en zo kunt u kennismaken met mij en de studio en dit gesprek is gratis.

[widget_page_subpages_15]

Ja, dat is een overweging die u zelf moet nemen. Wanneer u PMU heeft zult u merken, dat dit na een zonvakantie altijd veel vager zal zijn.

Ligt u heel veel in de zon of onder de zonnebank, dan zal een opfrisbehandeling veel sneller nodig zijn en zal de PMU ook veel meer verkleuren dan normaal.

Ik adviseer dan ook altijd om de PMU te beschermen in de zon met een beschermingsfactor 30+ of hoger( Sunblock ). Dit zal geen garantie geven dat u langer plezier heeft van uw permanente make-up. Zon en zonnebank zal het veel sneller doen vervagen, zodat u eerder een opfrisbehandeling moet laten doen.

[widget_page_subpages_15]

 • Ja, het is 10 - 12 minuten lopen vanaf het station naar de studio. De treinen gaan ieder half uur terug naar uw bestemming heen en terug.  
 • Let wel: de studio zit aan de Rietgansstraat, wij zijn het laatste huis aan de Reigerstraat aan de linkerkant, aan het eind van de Reigerstraat gaat u linksaf de bocht om, dan ziet u vanzelf mijn borden hangen. Dus linksaf hoek Reigerstraat/Rietgansstraat ( Reigerstraat 65 )

[widget_page_subpages_15]